Jungle House
Send
Μail sent successfully

The project is located on the Paulista Shore in the region of the Rain Forest and a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.
The main volume of the house with a surface area of 805m2 is elevated from the ground; with respect to the existing land, the projected structure touches the ground with only two pillars.
The ground floor houses utility rooms as well as a large covered wooden deck for the children to play, connected to a small room for them; on the first floor there are six en-suite bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a TV room; the second and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.
From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab, passing by an enveloped in concrete intermediary space that houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interior is characterised by a modern atmosphere with a cozy feeling necessary for this tropical environment. Nature is also brought into the house through the plants that surround the wooden decks.
The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.
A transversal cut allowed for the positioning of the infinity pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below, making it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.
This last floor synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck with a hot tub and the sauna; on the other side, a ground fireplace and the swimming pool; in the center – between these two free spaces, the living room opens to both sides and with cross-ventilation. This social space enjoys both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.


Design by: studio mk27 - Marcio Kogan, Samanta Cafardo and Diana Radomysler 
Photos by: Fernando Guerra

   
Tags
^ Back to Top