Kατοικία στα Καλάβρυτα
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Αντικείµενο της µελέτης ήταν η µετασκευή µιας αρκετά τυπικής εξοχικής κατοικίας, η οποία αναπτύσσεται σε τρία επιπέδα, αφήνοντας αµετάβλητο το εξωτερικό της κέλυφος. Η διατήρηση των ανοιγµάτων του κελύφους, σε συνδυασµό µε το βορειοανατολικό προσανατολισµό της κατοικίας, καθόρισε τόσο την επιλογή των βασικών υλικών, όσο και τη µελέτη του τεχνητού φωτισµού.
Επιθυµία των ιδιοκτητών ήταν η τυπολογία του σπιτιού να ακολουθεί τα πρότυπα των ορεινών οικισµών, χωρίς να καταφεύγει στα στερεότυπα των εξοχικών κατοικιών.
Η είσοδος στην κατοικία γίνεται από τη δυτική πλευρά του πέτρινου ισογείου όγκου, µέσα στον οποίο αναπτύσσεται η κουζίνα µε την ειδικής κατασκευής τραπεζαρία από χαλαζιακό ψηφιδωτό, το καθιστικό µε το τζάκι και το βεστιάριο ”container“. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελικοειδής µαύρη κορδέλλα που λειτουργεί ως κουπαστή, ενώνοντας τα τρία επίπεδα της κατοικίας και επιτρέποντας τη µετάβαση από το υπόγειο επίπεδο, το οποίο περιλαµβάνει master en-suite ξενώνα, καθιστικό µε µπάνιο και γραφείο µε θέα στο φαράγγι, στην ανωδοµή µε τους ξύλινους κορµούς µε τη δίρριχτη στέγη, που φιλοξενεί το master bedroom, το παιδικό µπάνιο και τα παιδικά υπνοδωµάτια.
Ως βασικά υλικά χρησιµοποιήθηκαν λαµαρίνα, ξυλεία πεύκης και κονιάµατα ορυκτών υλικών. Μαύρη καµµένη λαµαρίνα χρησιµοποιήθηκε για να αποδόσει ως αρχιτεκτονική σύνθεση την κίνηση των ανθρώπων και του φωτός, καθώς επίσης τις αλλαγές των επιπέδων στις ζώνες διανυκτέρευσης. Τα κονιάµατα φυσικών πετρωµάτων και το επίχρισµα πατητής τσιµεντοκονίας όρισαν το υλικό των δαπέδων ως ανάπτυγµα στις τοιχοποιίες των µπάνιων, ενώ βουρτσισµένη ντεκαπέ ξυλεία πεύκης ορίζει τους αποθηκευτικούς χώρους µε την έννοια του container.
Η µελέτη, ακολουθώντας αρχές βιοκλιµατικού και ενεργειακού σχεδιασµού, αξιοποίησε το φυσικό φως που εισέρχεται µέσω των ανοιγµάτων, ενώ στον τεχνητό φωτισµό και προκειµένου να δηµιουργηθεί η ατµόσφαιρα των αναµµένων κεριών, χρησιµοιήθηκαν λαµπτήρες LED για διάχυτο και ατµοσφαιρικό φωτισµό χαµηλών θερµοκρασιών 2800Κ.
Επίσης χρησιµοποιήθηκε LED ταινία για να δώσει έµφαση στο γραµµικό κρυφό φωτισµό και τις ειδικές κατασκευές. Αντίστοιχα, η χρωµατική παλέτα κινήθηκε σε χαµηλό contrast και χαµηλή τονικότητα, έτσι ώστε να ενσωµατωθεί το εσωτερικό µε το ανάγλυφο του περιβάλλοντος χώρου.


Αρχιτεκτονική µελέτη: BllendDesignOffice 
Φωτογράφηση George Fakaros

   
Tags
^ Back to Top