Residence in Kamatero
Send
Μail sent successfully

On a steep inclined site in Kamatero the 205m2 double-storey residence with an attic houses a four member family.
The architectural design fulfills both functional and aesthetic demands, offering a warm and cosy environment.
The main building volume in dark grey unfolding from the ground floor level to the attic, is outlined by a rectangular white frame that rises up to the first floor, separating the triangular end of the sloped roof from the remaining building. The single balcony in untreated concrete protruding from the frame, stands out from the main volume, while the facade’s wooden cladding strengthens the entrance axis.
The building is placed in contact with the adjacent plots, thus the outdoors green space is divided into two, front and back sections.
The master bedroom and two child bedrooms are placed at ground floor level, each with direct access to the green areas. The first floor contains the unified space of sitting, dining and kitchen areas; Large glass openings allow for unobstructed views to the city of Athens. The attic functions as an interior balcony facing the sitting area, in direct visual contact with it, and contains a study and a secondary sitting area. A sculptural, linear staircase accommodates the vertical circulation between floors.
Natural light penetrates the interior space, and combined with artificial lighting, it highlights the circulation and plasticity while revealing the geometry and materiality of each element.
The interior design combines quality of materials with bespoke constructions. Floors are lined in "Pietra Serena” sandstone and walnut timber. The attic bookcase and the railing in stainless steel rods also act as a filter that defines spaces while maintaining visual contact between them.


Design by: LKMK architects 
Photos by: Panagiotis Voumvakis

   
Tags
^ Back to Top