Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Η απλότητα και η σαφήνεια στο σχεδιασμό, σε συνδυασμό µε τη δημιουργία ενός ύφους µε αναφορές σε παλαιότερα στοιχεία, µε σύγχρονη αναδιατύπωση, αποτέλεσαν τα βασικά συνθετικά χαρακτηριστικά της κεντρικής αρχιτεκτονικής ιδέας.
Το διαμέρισμα της Λεωφόρου Νίκης, τυπικό δείγμα αστικής κατοικίας της Θεσσαλονίκης, µε μακρόστενους διαδρόμους και έντονη διαµερισµατοποίηση, αναδιαμορφώθηκε ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ενοίκων.
Ωστόσο διατηρήθηκαν αρκετά μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία, υπομνήσεις της παλαιότητάς του, όπως ο διαχωρισμός ζωνών διημέρευσης και ιδιωτικότητας ή οι τυπικές καμάρες στους διαδρόμους.
Ο ενιαίος χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας τοποθετήθηκε στην κύρια όψη του κτιρίου, ώστε να ενισχύονται οι οπτικές φυγές στη θάλασσα και να ενισχύεται η σχέση του διαμερίσματος µε αυτή.
Τα υπνοδωμάτια, σαφώς διαχωρισμένα από τους “δημόσιους χώρους”, απομονώθηκαν στην πίσω ζώνη του διαμερίσματος, ώστε να εξασφαλίζεται σ’ αυτά η απαραίτητη ιδιωτικότητα. Στον πυρήνα των δύο ζωνών τοποθετήθηκε η διευρυμένη γκαρνταρόμπα, στοιχείο που αποτελεί διαχωριστικό των ζωνών ιδιωτικότητας και διημέρευσης, αλλά επίσης συντονίζει και τις κινήσεις ανάμεσα σ’ αυτούς τους χώρους.
Η ενιαία αντίληψη στο σχεδιασμό, η ουδέτερη φυσική παλέτα χρωμάτων, το ξύλο και τα επεξεργασμένα µμεταλλικά στοιχεία δίνουν νύξεις διαχρονικότητας, παλαιότητας, οικείου.
Η αίσθηση του χειροποίητου και της άνεσης προκύπτει από το σχεδιασμό των ιδιοκατασκευών, κατάλληλα προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ενοίκων.


Μελέτη: Urban Soul project
Φωτογράφηση: Στέφανος Τσακίρης
 

   
Tags
^ Back to Top