PSLab interview
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Η εταιρία PSLab ιδρύθηκε το 2004 στη Βυρηττό όπου και εδράζει, έχοντας επιπλέον γραφεία στην Στουτγάρδη, τη Μπολόνια, το Άμστερνταμ, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη που διοικεί με τη σημαντική εμπειρία που ανέπτυξε τόσο στις τοπικές εγκαταστάσεις σχεδιασμού και παραγωγής στο Λίβανο όσο και διεθνώς. Το προσωπικό της, αποτελούμενο από επαγγελματίες δημιουργούς, παραγωγούς και διευθύνοντες, δημιουργεί τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος υπηρεσιών που παρέχει, υποστηρίζοντας τον σχεδιασμό σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η σχεδιαστική και κατασκευαστική εταιρία είναι περισσότερο γνωστή για τα διεθνή έργα της που περιλαμβάνουν κατά παραγγελία τεχνικά και γλυπτικά φωτιστικά, σε συνεργασία με διεθνούς εμβέλειας αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.


Βασισμένοι στη Βυρηττό με μια ομάδα αποτελούμενη από πάνω από 100 μέλη και με τρία επιπλέον γραφεία στη Ευρώπη, έχετε εξελιχθεί σε μια βραβευμένη, διεθνή εμπορική επωνυμία. Πείτε μας πώς ξεκίνησε η εταιρία PSLab , τι ένωσε τα ιδρυτικά μέλη σας;
Το 2004 παρατηρήσαμε την αυξανόμενη ζήτηση για μια εξατομικευμένη και βάσει συγκεκριμένου πλαισίου προσέγγιση στον φωτισμό. Καθώς προερχόμασταν από την βιομηχανία φωτισμού – η οικογενειακή μας επιχείρηση ήταν η PS, Projects & Supplies – και διαθέταμε εργοστάσιο κατασκευής μετάλλων, μπορέσαμε να αναπτύξουμε αυτή την εξειδικευμένη προσέγγιση.

Από τους Machado και Salvetti με τα φωτιστικά σώματα Floating LED Lights έως τους Studio Job και το εστιατόριο JANE, έχετε πραγματοποιήσει πολυάριθμες συνεργασίες με αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Αυτές οι συνεργασίες άλλαξαν καθόλου την σχεδιαστική σας προσέγγιση;
Η δουλειά μας βασίζεται σε έναν έντονο διάλογο που δημιουργείται από κάθε χώρο και τις ανάγκες του. Κάθε νέα συνεργασία, κάθε νέο έργο αποτελεί πρόκληση, μια νέα περιπέτεια. Για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα μάθαμε από προσπάθειες και λάθη, ένα έργο τη φορά. Συχνά πρέπει να χάσουμε την ισορροπία μας για να τη βρούμε και αυτές οι πολυάριθμες συνεργασίες βοήθησαν τη διαδικασία.

Προτιμάτε να συμμετέχετε σε ένα έργο από την σύλληψή του, ή να εισέρχεστε σε κάποιο επόμενο στάδιο, αφήνοντας το να «αναπνεύσει» πρώτα;
Η εταιρία PSLab ασχολείται με τον σχεδιασμό και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες κάθε προϊόντος, αλλά και ειδικά με την σωστή τοποθέτηση και χρήση του σε ένα έργο. Τα προϊόντα μας συχνά αποτελούν επίλυση μιας αρχιτεκτονικής ή προσωπικής απαίτησης φωτισμού. Οι επιλύσεις αυτές πιθανόν να χρειάζονται ειδικές δομικές απαιτήσεις, εξ ου και η αναγκαιότητα της παρέμβασής μας σε πρώιμο στάδιο.

Τα όμορφα, κατά παραγγελία έργα σας ξεχωρίζουν και από την άποψη της δεξιοτεχνίας. Πόσο στενά εργάζεστε με τους τεχνίτες σας;
Μας σαγηνεύουν τα υλικά, η δεξιοτεχνία και η τεχνική. Η παραγωγή μας γίνεται από εμάς τους ίδιους και βασίζεται σε μοναδικές κατασκευαστικές ικανότητες και παράδοση. Τα αντικείμενά μας τελειώνονται στο χέρι με προσοχή στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας αντικείμενα διαχρονικής αξίας.

Πώς διατηρείτε την ποιητικότητα ενός αντικειμένου μπροστά στην πραγματικότητα της υλοποίησης που συχνά υποσκιάζει την αρχική ιδέα;
Δεν ακολουθούμε τα καθιερωμένα πρότυπα της βιομηχανίας φωτισμού. Η προσέγγισή μας είναι ειδική για κάθε συγκεκριμένο έργο, δεν πιστεύουμε σε ανώνυμες, προκατασκευασμένες προσεγγίσεις.
Κάθε έργο γίνεται ένα προϊόν. Κάθε προϊόν αποτελεί μια ιστορία.

Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό «παιχνιδιάρικο μνημειώδες», που πηγάζει από μια αισθητή ελαφρότητα στις ισχυρές φόρμες σας;
Συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό της ελαφρότητας αλλά όχι με αυτόν του μνημειώδους.
Τα τελευταία εκατό χρόνια είναι μάρτυρες μιας υποτίμησης του μνημειώδους. Τα πρόσφατα μνημεία συνήθως είναι άδεια κελύφη, που δεν αντιπροσωπεύουν πια τη συλλογική αίσθηση των σύγχρονων καιρών.
Αυτή η πτώση, η κακομεταχείριση του μνημειώδους αποτελεί και τον κύριο λόγο που οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες ηθελημένα εξεγέρθηκαν κατά των μνημείων.
Για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες, τα κτίρια δεν μπορούν να συλληφθούν ως απομονωμένες μονάδες. Οφείλουν να ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα αστικά σχέδια· η δημιουργία συσχέτισης μεταξύ τους είναι απαραίτητη. Εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτή τη συσχέτιση μεταξύ των σχεδίων μας και του χώρου.

Από πού αντλείτε έμπνευση πλέον;
Από τον χώρο, τους ενδιαφερόμενους, σχέδια του παρελθόντος, την βιβλιοθήκη μας, τις νέες τεχνολογίες, από ταξίδια και από την φύση ακόμα. Οι πηγές έμπνευσης είναι ατελείωτες.

Πολιτική και σχεδιασμός· πολλοί βλέπουν μια σχετικότητα μεταξύ των δυο. Μπορεί η αισθητική να αλλάξει τον κόσμο;
Δεν είμαστε σχεδιαστές ακτιβιστές. Υπάρχουμε για να προκαλέσουμε ανθρώπινα συναισθήματα και εμπειρίες, μέσα από τη δημιουργία προσωποποιημένων έργων φωτισμού. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αλλά θα προσπαθήσουμε το οτιδήποτε.
Αλλά ναι, με μια ευρύτερη ματιά στον σχεδιασμό, μπορεί να λύσει προβλήματα, με βάση ανά περίπτωση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο καλός σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα του κόσμου, μελετώντας τις ελλείψεις και δημιουργώντας λύσεις, με την προτυποποίηση των ιδεών αυτών και την πραγματοποίησή τους.
Ο Warren Berger έγραψε: «ο σχεδιασμός αποτελεί τρόπο να θωρείς τον κόσμο με το ένα μάτι να στρέφεται προς την αλλαγή του». Οι νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες έχουν αυξήσει την συνδεσιμότητα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ακροατήριο, μια τάξη πολιτών σχεδιαστών που βρίσκουν λύσεις για τις καθημερινές μας ανάγκες.


Συνέντευξη: Maria Kalapanida, architect MA AADipl 

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες με σειρά παρουσίασης είναι από τα παρακάτω έργα των PSLab:

- Aesop store in Melbourne (σε συνεργασία με το γραφείο Kerstin Thompson Architects)
- Hocklisten Wine Cellar in Switzerland (σε συνεργασία με το γραφείο Zech Architektur)
- Le BonBon Bar and Restaurant in Mainz, Germany (με το γραφείο FORMAAT architects)
- Stereokitchen in Beirut, Lebanon (με το γραφείο Paul Kaloustian)
- THE JANE, Restaurant in Antwerp, Belgium (με το γραφείο Piet Boon design company)
- The Victoria Theater and Concert Hall in Singapore (με το γραφείο W Architects and LPA)

   
Tags
^ Back to Top